topleft topright

Вход


Lost Password?
No account yet? Register
kn00

      Чудесна книга

elka

Книга разказ за Михайлово

mih2

Книга Родове от Михайлово

mih1

Анкети

Трябва ли взетата с измама от частни лица общинска земя, да се върне на общината ?
 
Чие е хайрединското училище ? PDF  | Print |
Tuesday, 19 January 2016

 

За историята на образованието в Хайредин не се знае много . Първото килийно училище е от 1848г. Малко преди освобождението е имало 80 ученици, повече отколкото в Бяла Слатина например.

Тъй като по време на турското робство, държавата не се е грижела за образованието, то, образование е имало там, където населението е можело да се организира, за да си направи училище и наеме учители.Училището и образованието е било грижа и дело на населението и по-точно на неговата по-напредничава част.

 След освобождението хайрединчени и тяхната общинска управа са били обърнати към образованието. Доказателство за това е, че на училището е дадена близо 3000(три хиляди) декара земя , която да дава под аренда и да се издържа....

   Всички училища в селото са направени от неговата общинска управа. Общината е продавала общинска земя, за да строи училища, но училищната земя не е пипала. Знае се,че още преди 9-ти 1944 е съществувало Летовището, в което лятно време са ходели ученици с учителите.

 След След 9-ти 1944г. земята е взета от училището. Като ученик и след това, като учител по времето на социализма, съм чувал от директорката Клара Петкова, че АПКто(селскостопанско предприятие по времето на соца) помага за поевтиняване на храната в стола.

    След  10-ти ноември при връщането на земята, на училището бяха върнати САМО 50(петдесет) декара земя. Най-парадоксалното е,че начело на общината по времето на връщането на земята, бяха бивши учители - като кмет и председател на общинския съвет. Така, докато на училищата в Михайлово, Манастирище, Бързина, Рогозен бяха върнати по около 400 декара на училище, хайрединското училище получи само 50 декара.

   В момента  общинарите могат да дадат на училището от общинската земя (както са направили дедите ни след освобождението). Но не го правят. Нещо повече, макар че учениците и училищата от Бързина, Рогозен, и Манастирище са в хайрединското училище, общинарите са сложили ръка върху училищната земя на бившите училища.

   Нещо повече, общинарите с чужда пита,помен правят . Хвалят се, че се грижат за децата и децата ядат безплатно в стола, но заплащането на разходите за  храната, в най-голяма степен става НЕЗАКОННО, от делегирания бюджет на училището. За изминалата година над 35 хиляди лева са изразходвани от делегирания бюджет за издръжка на стола, макар,че столовото хранене не е предвидено да се издържа от делегираните бюджети и е задължение на общината....

    Господа общински съветници, вие сте тези, които се разпореждате с имуществото и средствата на общината.  Ще ви припомня, че през миналия мандат повечето от вас С ЛЕКОТА гласувахте за продажба на близо 1200 декара земя. С лекота гласувахте да се изплати на фирмата строила, това, на което казвате "подпорна стена", едни пари, които общината не беше длъжна да плаща. Направихте се на разсеяни и не поискахте  същата фирма да си заплати престоя в ученическото общежитие, като се говори, че тока, който е ползван, е за сметка на училището. Не искате да информирате прокуратурата за откраднатата С ИЗМАМА С ФАЛШИВИ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ общинска земя (300 дка в Хайредин и 180 в Михайлово) . Та като с такава лекота се отказвате от общински средства и земя, си мисля, дали не бихте предоставили на училището земите на Рогозенското и Манастирското училище. Или преценявате,че е по-редно кметът да се разпорежда с тях за да си прави лобита.

Trackback(0)
Коментара (1)Add Comment
...
написан от Кит, February 05, 2016
Това училище е давало отлично образование и е едно от училищата с най-много възпитаници,получили висше образование след това.

Напиши коментар
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 

ОТ НЕТА за Хайредин

 

 

 Кметът на Хайредин е сред бизнесмените, които са купили скъпи коли с пари от селската програма

Осъдиха лидери на ДПС за купуване на гласове

  Хайредин » Bulgarian National English Spelling Bee

Община Хайредин реализира два големи проекта  1

 

Велизар Велчев

Обновяват главна улица в Хайредин

Социална работничка изнудвала бедни гласподаватели в Хайредин

 

 Парите за наводненията във Врачанско присвоени

Шести отдел - Резултати от Google Книги

Първи заместник-началник на Военна академия „Г. С. Раковски”

Рисунки за конкурса “Нарисувай своето лято”

Селяни живеят като шейхове

 Убийствено червено

Български хроники

Безстопанственото съоръжение се е превърнало в бензиностанция без касов апарат

*РЕШЕНИЕ № 1006 13.11.2008 г. ДП “Строителство и възстановяване

 *Получени сигнали за корупция в Областна администрация –Враца

 *На лов

*Дариха ченге с плазма

*Постоянно полицейско

присъствие искат по

селата в община Хайредин

 *райков: Разглеждаме възможността за изграждане на нова мощност на АЕЦ Козлодуй

  *50% от завършилите гимназия са неграмотни

 *РОГОЗЕНСКО СЪКРОВИЩЕ.-Rogazen

*Първите общински проекти по селските райони вече са подписани. А Хайреди защо не е там.

 *http://liternet.bg/folklor/motivi/shanko_i_bonka/hairedin.htm

 *http://liternet.bg/folklor/motivi/sin_v_tamnica/ovni/hairedin.htm

Кой е тук?

Галерия

Хаиредин RSS feed

Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates